Hogyan, és miért védjük a szúnyogok ellen kedvenceinket?

EbugattaTV | 2014.09.23

lepkesz-nyog-v-rsz-v-s-k-zben.jpg

A szúnyogok világszerte számos vírus, mikroorganizmus és féreg átvitelében játszanak szerepet, melyek nemcsak a kutyákban, hanem az emberben is veszélyes betegségeket okoznak. A szúnyogok közvetítik a mediterrán országokban oly gyakori de már hazánkban is előforduló szívférget és a bőrférget is. A lepkeszúnyogok, melyek jelenlétét hazai vizsgálatok is igazolták a halálos kimenetelű, emberre is veszélyes leishmania kórokozóját terjeszthetik.

A hazánkban élő közel 50 szúnyogfaj közül az igazi és lepkeszúnyogok jelentőségüket tekintve a legfontosabbak a különféle betegségek kórokozóinak kutyára történő átvitelében. Gyakoriságuk és jelentőségük miatt a lepkeszúnyogok közül aPhlebotomus papatasi, illetve a Phlebotomus perniciosus, az igazi szúnyogok közül az Aedes aegypti érdemel említést.

Biológia

A lepkeszúnyogok a rovarok Diptera rendjébe és Nematocera alrendjébe tartoznak. Európában a lepkeszúnyogok a Phlebotomus nembe tartoznak, az amerikai kontinensen pedig a Lutzomyia nembe.

Mindkét faj fontos vektora a Leishmania parazitáknak. A lepkeszúnyogok biológiája a vérszívó Nematocerakérajellemző: mindkét ivar egyedei cukoroldatokkal táplálkoznak, de a nőstényeknek vérre van szükségük a peték termeléséhez. A lárvák a petékből való kikelés után négy lárvaállapoton keresztül fejlődnek. Szerves anyagokban gazdag talajokban élnek és bábozódnak be. A kifejlett nőstények huszonnégy óránként vért szívnak a gazda-szervezetekből.

Éjszakai vérszívók, meleg napokon, napfénytől távol, viszonylag hűvös, párás helyeken pihennek, mint pl. pincékben, istállókban, repedésekben vagy rágcsálók által lakott fészkekben, üregekben.

Amint egy lehetséges gazdaszervezet, kutya vagy bármilyen más emlős kerül az útjukba, szőrhiányos területeket keresnek a fejen: elsősorban a pofa, a szem és a száj környékén. Hasonlóan más vérszívó rovarokhoz, a lepkeszúnyog nyála véralvadásgátlót, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású értágító fehérjéket és enzimeket tartalmaz. A nyál ezen összetevői fontos szerepet játszanak a parazitás fertőzés kórokozóinak átadásában. A lepkeszúnyogok gyorsan táplálkoznak, amint a gazdaszervezet bőréből elegendő vért szívnak, az elfogysztott vért szinte azonnal a középbelükbe juttatják.

Mit tehetünk a szúnyog ellen?

Alkalmazzunk havi rendszerességgel Advantix spot on-t, mely nemcsak az igazi és lepkeszúnyogok elriazstására alkalmas, hanem a kullancsok valamint a szuronyos istállólégy ellen is hatékony. Az Advantix repellens hatásának köszönhetően távoltartja a szúnyogokat kutyájától.