Puli

EbugattaTV | 2014.09.30

puli2.jpg

A magyarok ősi pásztorkutyája; minden bizonnyal már a legrégibb időkben is terelő eb volt, ám ez minden, amit származásáról biztosan tudunk.

Feltehetően mindig a terelés volt az erőssége, de őrző szolgálatra is megfelelt. Jól dolgozott a gulyás és a juhász mellett. Nemegyszer előfordult, hogy még a szilaj bikát is megfékezte. Ilyenfajta eredményes tevékenysége inkább "csavaros észjárásán" és gyorsaságán, fürgeségén, ügyességén múlott, mintsem az erőszakon, hiszen a ~ meglehetősen kis termetű kutya. Régi leírások szerint szívesen ment a vízbe is; a zsombékos, sásos, süppedékes helyeken bitangoló jószágot - rendszerint juhot - nagy buzgalommal terelte vissza. Teljesített pusztai, tanyai küldöncszolgálatot is. A pásztor parancsára üzenetet is vitt.

Nemcsak a jószág terelése, hanem a ház őrzése is komoly hivatása volt egykor a pulinak. Igaz, rendkívüli ébersége manapság a városi lakásban inkább kellemetlen, mint hasznos; tanyán, majorságokban azonban éppen ezért a tulajdonságáért becsülték. Alkalmasnak tartják továbbá szárnyasvad, nyúl elfogására, keresésére.

puli3.jpg

Napjaink pulija beköltözött a városi lakásokba, kertes házakba, a villanegyedekbe. Kedvenc lett a nagyszerű pásztorkutyából.

Nem véletlenül; a puli legendásan intelligens, bátor, rettenthetetlen, energikus, mozgékony, sohasem lusta állat. Hihetetlenül tanulékony. Hűségét, alkalmazkodóképességét, "temérdek eszét" a magyar klasszikus remekírók sok-sok novellában örökítették meg. Arányos testű, közepes nagyságú állat. Ékessége különleges szőrtakarója