Alano Español

Anoselcazador kennel | 2014.06.03
DSC-0819.JPG
Mielőtt bemutatnánk röviden, ezt a ritka és csodálatos Spanyol fajtát, amire hazájában nemzeti kincsként tekintenek és féltve őrzik azt, először is mindenkinek tudni kell róla, hogy szinte minden Dél-Európai és Dél-Amerikai dogszerű kutya ősének számít az alano. Az alano-ból tenyésztették ki a kanári-szigeteki kutyát (ami az alano robosztusabb változata) a ca de bou-t, a bordeaux-i dogot, és az argentin dogot.
A fajtáról szóló legkorábbi írásos emlékek a 14. században születtek: a De La Monteria című, vadászatról szóló könyvben és XI. Alfonz király 1343-as szintén vadászattal foglalkozó könyvében is találkozhatunk az alanóval, mely a spanyol területeken már akkoriban nagyon népszerű volt. Egy 1644-es mű az alanót a nagyvadak vadászatára legalkalmasabb három fajta egyikeként, a könnyebb felépítésű, agár típusú „lebrel” és a nehezebb felépítésű „dog” közötti átmenetként említi, és megjegyzi, hogy az alano a legalkalmasabb vadkan- és medvevadászatra, erős és rövid fejjel rendelkezik, és gyors mozgásra képes.
 
DSC-0963.JPG
Az alano testi és szellemi adottságainak köszönhetően rendkívül sokoldalúan alkalmazható (például agility, súlyhúzás, mantrailing, nyomkövetés, engedelmességi feladatok elvégzése). De eredeti funkcióját tekintve az alábbi területeket érdemes kihangsúlyozni: nagyvadra való vadászat, marha terelés-lefogás és őrző-védő feladatok ellátása. Az alano magabiztos, de nem agresszív. Ha gazdájában megtalálja vezetőjét, akkor azt istenként tiszteli, és minden kérését teljesíti. Családtagokkal és a gyerekekkel nagyon barátságos, egy igazi "Cuki kutya". Az idegeneket gazdája jelenlétében elviseli. Nagyon erős védő- és zsákmányszerző ösztönnel rendelkeznek. Előbbi a kutya 2-3 éves korára teljesedik ki igazán, mivel az alano későn érő fajta. Magas zsákmányszerző ösztöne azonban már kölyökkorban nyilvánvaló. Az alano remekül kijön más kutyákkal, mivel a fajta kialakulásától kezdve falkában kellett dolgoznia, ez az együttműködési hajlam magas intelligenciával és ösztönös bátorsággal párosulva tette lehetővé, hogy a világ legjobb nagyvadra vadászó kutyájává váljon.
 
DSC-0498.JPG
Az alano páratlan fizikai erővel rendelkezik és egyedül rá jellemző a macska szerű mozgás, bámulatosan tud akár meredek sziklákat is megmászni. Még érdemes megemlíteni, hogy roppant egészséges fajta, minden fajtabetegségektől mentes és sikerült megőriznie hosszú évszázadokon rá jellemző jellemét és felhasználhatóságát.
 
anoselcazador kennel
DSC-0526.JPG