Mit etessünk és mit ne a kutyánkkal?

assoc. Prof.Dr. Juhász Csaba | 2015.05.14

Mit etessünk és mit ne a kutyánkkal?

A helyes táplálkozás már a vemhes szuka táplálásával kezdődik. Az anyakutya a placentán keresztül a vemhesség második, harmadik harmadában egyre nagyobb mennyiségben ad át tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat a születendő magzatoknak. A csontozat kialakulása méhen belüli korban úgynevezett csontosodási magokból kezd fejlődni. Ezeknek ásványianyag-ellátása csak a szuka helyes táplálása révén érhető el. 
Általános hiba, hogy a vemhes szukát - azért, mert vemhes - még jobban etetik. A vemhesség alatt a szukát nem szabad fehérjében és vitaminokban túletetni. Ez azt jelenti, hogy a táplálék 60 százalékát ne haladja meg az állati eredetű fehérje (hús). A többi 40 százalék növényi eredetű táplálék legyen (főzelék, zöldség, gyümölcs, tészta, rizs stb.). A szuka napi ásványianyag-szükséglete 160 mg kalcium, 140 mg foszfor testtömeg-kilogrammonként. Ma már minden nagyobb kutyaeledelt gyártó cég forgalmaz vemhes és szoptatós szukák számára speciálisan összeállított tápokat, amelyek teljes értékűek, így a tenyésztőknek nem kell külön kiszámolniuk a takarmány összetevőinek helyes arányát. 
A másik fontos szempont a vitaminok adása. A leggyakrabban a D-vitamin hiányával vagy túltengésével találkozunk. Ez található a csukamájolajban, a Caldea tablettában(!), valamit az előszeretettel gyakran túladagolt D-vitamin-injekcióban és - cseppben. Túladagolása esetén a szervezetben raktározódik, mennyisége túlzott mértékben felszaporodik, ami az élettani hatás ellenkezőjét váltja ki. 
A természetesen összeállított étrend kielégítő mennyiségben tartalmazza az élettani szintnek megfelelő D-vitamint. Pluszkiegészítésre nemcsak hogy nincs szükség, hanem káros! 
Születés után a csontozat fejlődése 12-14 hónapos korig tart. A kölyköknek a világrajövetelük után fokozottan szükségük van az optimális fehérje-, ásványianyag-, vitaminellátásra. Fokozottan érvényes ez a nagy testű, hirtelen növekedő fajtákra. A csontosodási zavar elkerülése miatt az életkornak megfelelő étrend ásványi anyagok tekintetében kiegészítésre szorul. Itt elsősorban a kalcium-foszfor kiegészítéséről van szó. Húsevők bélcsatornájából csak a helyes arányban összeállított Ca-P szívódik fel és hasznosul. Ez a helyes arány Ca-P tekintetében 1,3:1-hez. A napi szükséglet kalciumból 400 mg/ttkg/nap. Az embergyógyászatban használatos kalciumkészítmények általában 1:1 arányban tartalmazzák a két vegyületet, és a húsevők sajátos bélfelszívódási viszonyai miatt rossz hatásfokkal hasznosulnak. 
Sok tulajdonos - tapasztalataink szerint - jót akar, de rosszat tesz azzal, hogy húst hússal etet és azt kiegészíti nagy D-vitamin tartalmú takarmány-kiegészítőkkel. Tudvalevő, hogy az állati eredetű fehérjékben (hús) több a foszfor, kevesebb a kalcium. Mivel a húsevők fő tápláléka a hús, ezért ezt az aránytalanságot kell olyan helyesen összeállított Ca-P kiegészítőkkel ellátni, amelyben több a kalcium és kevesebb a foszfor. 
A fejlődés legintenzívebb szakasza 1-1,5 éves korban lezárul. Ezután a táplálásnál figyelembe kell venni az állat mozgásaktivitását. Az életkor növekedésével csökken a fizikai aktivitás, könnyen előfordulhat, hogy a kutya túlsúlyos lesz. A kóros elhízás gyógykezelésére megfelelő diétás tápszerek már hazánkban is forgalomban vannak. Ennek ellenkezőjére, az alultápláltságú egyedek roborálására könnyen emészthető, nagy energiatartalmú tápok is készülnek. 
A nyersrostellátás fontos az emésztés szempontjából. A tápláléknak kellő mennyiségű rostot kell tartalmaznia, amely az emésztőrendszert nem terheli, bélsárrekedés megelőzése szempontjából szükséges, valamint a kóros elhízás megelőzésére is hasznos. Cukorbeteg kutyáknál különösen fontos az elegendő nyersrost biztosítása. 
A víz biztosítása minden életkorban korlátlan kell legyen. Ügyelni kell azonban, hogy futtatás után várjuk meg, amíg az állat légzésszáma normalizálódik. Gyakori hiba, hogy a víz nem kellő hőmérsékletű, ilyenkor könnyen torokgyulladást kaphat a kutya. 
Ásványi anyagok és vitaminok szempontjából egy jól összeállított vegyes táplálék nem szorul kiegészítésre, amennyiben az állati eredetű takarmány nem haladja meg az 50-60 százalékot, míg a fennmaradó rész növényi eredetű (főzelék, zöldség, gyümölcs, stb.). Idősebb állatnál a rosszabb hasznosulás miatt alkalmazhatunk kiegészítőket, de mindenképpen figyelembe kell venni a testtömeg-kilogrammra vonatkoztatott szükségleteket. 
Egészségügyi problémákkal küzdő pácienseknek megfelelő diétás tápszerek - állatorvosi javaslatra - alkalmazhatók. Amennyiben gyárilag elkészített tápszerekkel etetjük a kutyánkat, ügyeljünk, hogy mind az életkornak, mind az aktivitásnak megfelelő legyen. Ebben az esetben gondoskodni kell a fogazat mechanikus tisztításáról, azaz csontot vagy műcsontot adjunk kiegészítésképpen. 
Napjainkban a rengetegféle táp- és takarmány-kiegészítők közötti eligazodáshoz kérjék ki az állatorvosuk tanácsát. Nyersen sertéshúst ne adjanak a kutyának. Parazitózist vagy Aujeszky-vírusfertőzést kaphatnak tole, amely halálos lehet. A burgonya valóban rosszul hasznosul, mivel a keményítő felszívódása a húsevok bélcsatornájából gyenge, de megfelelő a nyersrostellátásra. Tojást nyersen adhatunk, de nem korlátlan mennyiségben. 
Végezetül néhány szót a csontszükségletről. Minden kutyásnak javasoljuk, hogy egy kevés főtt csontot adjon, ezzel a fogak tisztítása és a fogkőképződés megakadályozható. Ennek adagja azonban nem lehet korlátlan, főleg idősebb korban, mivel könnyen bélsárrekedést okozhat. Ne adjunk csöves baromficsontot (szárny-, comb- és lábszárcsont), amely szilánkosan törik, így mechanikus sérülést gyakran okoz akár szájüregben, akár az emésztőcsatorna bármely szakaszán, főleg olyan kutyáknak, amelyek nagyon falánkak, és nem rágják meg kellően apró darabokra. 

assoc. Prof.Dr. Juhász Csaba
(állatorvos, Tierartzt, VET)  PettBull Kft. ügyvezető,  R&D Director
+36209887766
Skype name: prof.dr.juhasz.csaba
info@pettbull.com, www.pettbull.com