Jó-e, ha a kutya nyalogatja a sebét?

assoc. Prof.Dr. Juhász Csaba | 2015.05.26

Septicus seb ellátása

A kutyatulajdonosok tudják, hogy kedvencükön előfordul néha kisebb horzsolás vagy seb. Legtöbbször frissen észre sem veszik a sérülést, mert a szőr eltakarja azt. Másnapra azonban a sebesült elkezdi "gyógyítani" magát. Így a gazdinak is feltűnik a sebzés. 
Első és legfontosabb dolgunk egy friss sérülés ellátásánál, hogy felmérjük a vérzés erősségét. Ha az nagyon intenzív, próbáljuk átmenetileg nyomókötéssel a vérzést csökkenteni, míg az állatorvoshoz nem érünk. Ügyeljünk azonban arra, hogy főleg a végtagokon kb. 5 percenként a szorítókötést fel kel engedni, mert különben a beteg lába először csak kellemetlenül zsibbad, majd keringési elégtelenség miatt hiányos lesz a szövetek oxigénellátása, legrosszabb esetben még visszafordíthatatlan szövetelhalást is okozhatunk. 2-3 percig felengedve a szorítókötést, helyreáll a vérkeringés, természetesen a vérzés is elindulhat, ilyenkor újra leköthetjük a sebet vagy fölötte a végtagot. 
A második legfontosabba nyílt sebek esetében, hogy a környezetből szennyezés, harapott sebek esetén szőr kerül a bőr alá. Természetesen ezek az anyagok nem sterilek, ezért jó eséllyel elfertőződhet a terület. Tehát az ellátásnál a szennyezéseket minél alaposabban el kell távolítani és fertőtlenítőszerekkel, a lehetőségekhez képest, alaposan ki kell tisztítani a seb teljes üregét. 
Mindenekelőtt a seb környékéről a szőrt nyírjuk le, a bőrt jóddal vagy Betadine oldattal mossuk le. 3%-os hidrogén-peroxid oldattal a sebüreget is át lehet mosni, ezzel azonban nagyon óvatosan kell bánni, mert igen felületaktív, ezért elegendő nyílásnak kell lennie, hogy az erősen habzó hidrogénoldat távozni tudjon, és ne feszítse szét a szöveteket. Ugyancsak emiatt a mellkas, az orrüreg vagy olyan helyeken lévő sebeknél, ahol fennáll az a veszély, hogy a sebüreg a mellkasba, az orrüregbe, vagy pl. a hasüregbe vezethet, nagyon óvatosan kell bánni a fertőtlenítéssel. Ezért a seb egyszerű vérzéscsillapítása és letisztítása utána a többit ne házilag végezzük, hanem bízzuk a szakemberre. 
A sebek normál gyógyulásának két útja van. Az egyik az elsődleges sebgyógyulás a műtéti sebeknél, amelyeket megfelelő steril körülmények között a műtéti terület nyírása, borotválása és fertőtlenítése után varratokkal egyesítettünk, reakciómentesen 7-14 nap múlva tökéletesen gyógyulnak. Nyalogatással könnyedén kiszedheti magából a kutya a varratokat, ami a seb elfertőződését és jóval elhúzódóbb gyógyulását eredményezheti. A másik út a másodlagos sebgyógyulás, amikor a sebszélek nincsenek egymással egyesítve, hanem úgynevezett sarjszövettel kitöltődik a sebalap, majd a bőr hámrétege rákúszik és teljesen befedi azt. Természetesen a gyógyulási idő ez esetben a seb nagyságától függ. Ilyenkor folyamatosan szükséges fertőtleníteni és a hámosodást elősegíteni a gyógyulás érdekében. A legnagyobb kárt ebben a fázisban a páciens magának okozhatja, ha a frissen képződő hámréteget érdes nyelvével lenyalogatja. Ez esetben előfordulhat, hogy a sebalapban képződő sarjszövet túlburjánzik, a hámszövet nem tudja befedni, így egy nem gyógyuló, ún. torpid seb alakulhat ki. 


Mivel a leggyorsabban és a legkisebb kockázattal az elsődlegesen gyógyuló sebek forrnak össze, ezért mindig arra kell törekednünk, hogy ezt az utat válasszuk. Ennek érdekében a sebészek, ha lehetőség van rá, a szennyezett sebszélek kimetszése után a sebüreget kitisztítják, majd a megfelelő rétegeket egymáshoz varratokkal egyesítik. A vérzést műtét közben csillapítani kell, de a gyógyulás során számítani kell kisebb vérzésre és savókilépésre. Az így felgyülemlő sebváladék jó baktérium-táptalaj lehet, vagy akár szétfeszítheti a sebet. Ennek elkerülése érdekében a sebeket különböző módszerekkel "drénezik". Ezeknek a csöveknek köszönhetően a sebváladék távozni tud és zavartalan lesz a gyógyulás.  Azt már említenünk sem kell, hogy a dréneket is jobb, ha az állatorvos távolítja el, mintha a beteg kinyalogatja magának...


A közhiedelem azt tartja, hogy a kutya nyála gyógyító hatású. Ez lehetséges, bár tudományosan még senki sem bizonyította, az viszont 100%-osan biztos, hogy a nyelvével a kutya csak károsan befolyásolja a sebgyógyulást. Emiatt a sérült betegekre védőgallért, szájkosarat, kötést vagy akár egy egyszerű pólót kell tennünk, hogy ne nyalhassák a sebeiket az optimális sebgyógyulás érdekében. Pácienseim már tudják, hogy a testen történt sérülések a gazdi ruhatárából a használt pólókat, a végtagsérülések pedig a használt zoknikat tizedelik meg...

assoc. Prof.Dr. Juhász Csaba
(állatorvos, Tierartzt, VET)  PettBull Kft. ügyvezető,  R&D Director
+36209887766
Skype name: prof.dr.juhasz.csaba
info@pettbull.com, www.pettbull.com