Cukorbeteg-e a kutya?

http://www.hirado.hu/2014/12/09/cukorbeteg-e-a-kutya/ | 2015.04.05

A bőrszárazság, viszketés, nem gyógyuló seb árulkodó jel lehet, de laborvizsgálatokra is szükség van. A betegség az állatnál is ugyanolyan jól karbantartható, mint az embereknél – hívta fel a figyelmet Mátray Árpád állatorvos a Hajnal-tájban.

A cukorbetegség, ahogyan az embereknél, főleg idősebb kutyáknál fordul elő gyakran. A tulajdonosok először azt vehetik észre, hogy az állatnak, bár akár még többet is eszik, mint régen, csökken a testsúlya, és sokkal több vizet iszik, több vizeletet ürít – mondta el a Hajnal-tájban Mátray Árpád állatorvos. Mindez előbb-utóbb a bőr kiszáradásához vezethet, ami viszketéssel, nem vagy nehezen gyógyuló sérülésekkel járhat.
Önmagában a bőrszárazságra, viszketésre, nem gyógyuló sebre alapozni a diagnózist, persze, nem lehet, mert egy sebgyógyulási hiányosság hátterében, főként egy szabadban tartott állat esetében, számos más körülmény is szerepet játszhat, ezért mindenképpen kiegészítő laborvizsgálatokra (vér, vizelet) van szükség – hívta fel a figyelmet a szakember a Kossuth rádió hajnali magazinműsorában a szakember.

Ha a laboreredmények alapján egyértelműen bizonyítható a betegség, megfelelő terápiával akkor is ugyanolyan jól karbantartható, mint az embereknél, az időben megkezdett szakszerű kezelés pedig évekkel meghosszabbíthatja kedvencünk életét – hívta fel a figyelmet Mátray Árpád állatorvos.