Gondolatok a tenyésztésről

Csóka Krisztina - www.damona.hu | 2016.04.19

Mostanában elég sok információ kering általánosságban a tenyésztésről, fajtatisztaságról, kutyaválasztásról, ezek között szeretnék egy kis útmutatást adni.

A tenyésztés elsősorban nemesítő tevékenység, a fajta jobbá tételét, fejlesztését, de legalább szinten tartását szolgálja. Sokszor hallani azt a kifejezést, hogy túltenyésztés. A helyzet az, hogy ilyen nincs. A tenyésztést, nemesítést nem lehet túlzásba vinni. Létezik beltenyésztés és vonaltenyésztés, mindkettő a szakértő tenyésztés egyik eszköze, és hozzá nem értő kezekben nagy károkat okozhat. Ezen kívül sajnos nagyban működik a szaporítás, amikor a minőség helyett a mennyiségé lesz a főszerep. Tenyésztésbe venni csak a megjelenésében a fajta standardhoz közelítő küllemű, egészségügyi szűrésekkel rendelkező állatokat szabad. Amennyiben örökletes betegségekkel terhelt, vagy küllemhibás egyedek produkálnak utódokat, megint csak szaporításról beszélhetünk.

Fajtiszta, vagy fajtatiszta? Beszéljünk most a kutyákról. Minden kutya fajtiszta, de nem mindegyik fajtatiszta. A faj, az egymással ivarosan szaporodásra képes egyedek populációja, pl. a kutya. A fajta a faj alatti kategória, a háziasítás során mesterséges szelekcióval  kialakított, hasonló külső és belső tulajdonságokkal bíró egyedek populációja, pl. a puli, vagy az uszkár, stb. A fajták kialakítása évszázadokon át folytatott nemesítés eredménye. Az a kutya fajtatiszta, akinek erről papírja (törzskönyve) van, hiszen az ő őseit generációkon át ismerjük. Amelyik kutya küllemileg ugyan nagyon hasonlít egy adott fajtához, de az ősei ismeretlen származásúak, ő x fajta jellegűnek nevezendő. Egyes fajtáknál, ahol nagyon kis létszámú a populáció, engedik az úgynevezett B törzskönyvezést, ahol szakértők küllemi jegyek alapján ismeretlen származású kutyát is besorolnak az adott fajta nyilvántartásába, de ilyenkor a szigorú szelekciós alomellenőrzés, és az utódok több generáción keresztüli fokozott megfigyelése nagyon ajánlott.

Amikor elhatározzuk, hogy egy kutyával szeretnénk bővíteni a családot, és már eldöntöttük, hogy fajtatiszta kutyát szeretnénk, kiválasztottuk a fajtát, akkor érdemes megismerni a fajta tenyésztőit. Vásárlás előtt jó, ha megismerkedünk több tenyésztővel, megnézzük a kutyáikat, megnézzük a körülményeket. Csak tiszta helyről vegyünk kiskutyát, ahol az anyát, és a többi tenyészkutyát is meg lehet nézni. Az apakutya sokszor nem lakik a családban, ilyen esetben érdemes őt is felkeresni. Az igazi Tenyésztő büszke a kutyáira, és előzetes egyeztetés után szívesen fogadja a leendő gazdákat. A legtöbb fajtában a törzskönyvezés már ismét folyamatosan működik, tehát amire a kölykök eladósorba kerülnek, már készen kell lenni a származási igazolásnak. A kiskutyát csak a papírjaival együtt, chippel, oltásokkal ellátva vegyük át! Nem szabad bedőlni a "majd küldöm" ígéreteknek, és jó, ha azzal is tisztában vagyunk, hogy a törzskönyv ára a tenyésztőknek 5500 Ft. Tehát, aki egy nagy értékű kutyát törzskönyv nélkül olcsón elad, annál valami a papírokkal nincs rendben, hiszen miért adna egy idegennek ekkora kedvezményt, ha 5500 Ft befektetéssel teljes áron is eladhatná a kiskutyát? Ezen érdemes elgondolkodni.  Aki törzskönyv nélküli kutyát vásárol, esetleg azt tovább szaporítja, az általa "szeretett" fajta leromlásához járul hozzá, és támogatja a rossz körülmények közötti megélhetési szaporítást, és legtöbb esetben a későbbi orvosi költségek messze felette lesznek egy jó helyről származó kiskutya vételárának.

Aki úgy dönt, hogy nem vásárol, hanem inkább örökbefogad, ezzel megment egy kis életet. A legtöbb állatvédő szervezetnél is már örökbefogadási szerződéssel, ivartalanítva, vagy ivartalanítási kötelezettséggel lehet kutyát választani. 

tenyésztésről

Ebugatta TV hírlevél

Ha elsőként szeretnél értesülni az Ebugatta híreiről, játékokról, programokról, speciális ajánlatokról, iratkozz fel hírlevelünkre!

Kérjük add meg e-mail címed!