Lehet, hogy cukorbeteg a kedvenc háziállatunk?

MSD | 2015.11.08

A cukorbetegség (diabetes mellitus), vagy rövidítve diabétesz a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése, ami azt jelenti, hogy az abszolút vagy relatív inzulinhiány (az inzulin, a szervezet cukoranyagcseréjében központi szerepet játszó hormon) következtében, a vércukorszint megemelkedik, mivel a sejtek inzulin hiányában nem képesek a glükóz felvételére.

Az emberi cukorbetegségről szóló első leírás Kapadóniai Aretaeustól származik,

vélhetőleg az időszámításunk utáni második századból. Lehet, hogy sokakat meg fog lepni, hogy a cukorbetegség háziállatainknál is előfordulhat, felmérések alapján 100 állatból egyet érint.

Ha a saját kis kedvencünk is gyanús jeleket mutat, keressük fel az állatorvosunkat, mivel szerencsére van megoldás! Cicáknál a tünetek a következők lehetnek: kóros szomjúság, gyakori vizelés, anorexia (evés megtagadása) súlyvesztéssel, látható bőr- és szőrzetelváltozás, illetve a hátsó végtagok gyengesége.  Kutyáknál is hasonló tünetekből ismerhetjük fel, ha baj van: a kóros szomjúság, a gyakori vizelés, a polifágia (nagyobb ételmennyiség elfogyasztása) egyidejű súlyvesztéssel, a látható bőr- és szőrzetelváltozás és a katarakta (szürkehályog) mind figyelmeztető jelek lehetnek.

Ha kedvencünknél az említett tüneteket észleljük, azok bizony cukorbetegségre utalnak, de más megbetegedéseknél is felléphetnek, ezért a vizeletvizsgálat mellett vérvizsgálatot is végeztetni kell. Csak mindkét vizsgálat együttesen teszi lehetővé a biztos diagnózist, ezt állatorvosa is alá fogja támasztani.

Ha minden vizsgálat lezajlott, és kiderült, hogy kedvencünk valóban cukorbeteg, a szervezetéből hiányzó inzulint pótolni kell, ami nagyon hasonló módon történik, akár a cukorbeteg embereknél. Létezik már állatgyógyászati inzulin, amelyet az MSD Animal Health fejlesztett ki, és amit a hozzátartozó VetPen injekciós toll segítségével egyszerűen és pontosan tudunk adagolni kutyánknak, cicánknak.

Tehát nem kell elkeserednünk, ha kedvencünk cukorbetegségben szenved; állatorvosunk meghatározza majd a számára szükséges állatgyógyászati inzulin adagot és meg is fogja tanítani Önnek az inzulin beadását a VetPen-nel. Néhány hét elteltével azután az állatorvos ellenőrizni fogja kedvence állapotát és vércukorszintjét, és ha szükséges, módosítja a gyógyszer adagját. Megfelelő kezeléssel háziállatunk pontosan ugyanolyan teljes életet élhet, mint egészséges társai.

További információért kattintson a http://www.kisallatcukorbetegseghonap.hu/ honlapra.

kaninsulin.jpg